Άφυτος, Χαλκιδική

Πώς να έρθετε στο ξενοδοχείο μας

Παραλαβή από εμάς

Μπορούμε να σας παραλάβουμε εμείς το αεροδρόμιο με κόστος 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα και η απόσταση είναι 72χλμ.

Με λεωφορείο

Μπορείτε να φθάσετε στην Άφυτο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Η τιμή του εισιτηρίου από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 10 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.ktel-chalkidikis.gr.

Με αυτοκίνητο

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακολουθήστε τις πινακίδες προς Νέα Μουδανιά. Μετά από περίπου 30 λεπτά οδήγησης (50 χλμ.) φθάνετε στον κόμβο Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας όπου συνεχίζετε ευθεία. Περνάτε τη γέφυρα της Νέας Ποτίδαιας και συνεχίζετε ευθεία. Περνάτε τη Νέα Φώκαια και την Άφυτο στα αριστερά σας και συνεχίζετε ευθεία. Στα δεξιά σας θα δείτε το Syrtaki travel όπου και θα στρίψετε αριστερά. Προχωρήστε 50 μέτρα και θα βρείτε πινακίδα του ξενοδοχείου. Ακολουθήστε την πινακίδα και θα δείτε το ξενοδοχείο στα δεξιά σας.

Κουλτούρα & Παράδοση

Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο (Πολύγυρος)
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα δείτε ευρήματα από ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων (Νέα Μουδανιά)

Στη δημιουργία του μουσείου συντέλεσε ο ακούραστος μόχθος 40 ετών του Σταύρου Κοβράκη, συλλέκτη οστράκων από τις ελληνικές θάλασσες.

Λαογραφικό μουσείο (Άθυτος) 

Στην κεντρική πλατεία της Αθύτου, στο ισόγειο του κτιρίου Αλετρά, λειτουργεί λαογραφική έκθεση η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ζωγράφου Νίκου Παραλή.

Άλσος Αριστοτέλη (Στάγειρα)
Στο άλσος Αριστοτέλη εκτός από τον ανδριάντα του μεγάλου φιλόσοφου θα δείτε και 10 όργανα τα οποία δείχνουν μερικά από τα φυσικά φαινόμενα που γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου «Τα φυσικά».

Διαδρομές – περιηγήσεις

Διαδρομή στην ορεινή Χαλκιδική

Η Χαλκιδική, εκτός από τις πανέμορφες παραλίες και τους δαντελωτούς κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά, μέσα από τα σπλάχνα της ξεδιπλώνει ορεινές διαδρομές μέσα στα πεύκα, τις δρυς και τις οξιές, με γραφικά χωριά και λιθόστρωτα καλντερίμια, με χωμάτινα μονοπάτια, πλούσια βλάστηση και αρώματα του δάσους.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Στη Δυτική Χαλκιδική, σε απόσταση μόλις 54 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το σπήλαιο των Πετραλώνων. Ανακαλύφθηκε το 1959 από τους κατοίκους της περιοχής στο λόφο Κατσίκα (642 m), κοντά στο χωριό Πετράλωνα και σύντομα έγινε διάσημο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους ή του πλούτου των σταλακτιτών, σταλαγμιτών, τους περίπλοκους διαδρόμους και αίθουσες, αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπινων και άλλων απολιθώματων (τα οποία χρονολογούνται από την πλειστόκαινη εποχή) που βρέθηκαν εδώ και τα μυστικά της ανθρώπινης ζωής και της προϊστορίας που το καλύπτει. Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 2.500 στρεμμάτων και οι διάδρομοί του έχουν μήκους σχεδόν 1.500 μ.

Εκδηλώσεις

Νέα Φώκαια
Τρεις ημέρες εορτασμών στο τέλος του Ιουνίου.

Νέα Μουδανιά
Η γιορτή της σαρδέλας στα μέσα του Ιουλίου.

Όλυνθος
Το φεστιβάλ ελιάς στις τρεις τελευταίες μέρες του Ιουλίου.

Άγιος Μάμας
Μια ενδιαφέρουσα εμποροπανύγηρης από 1 εως 5 Σεπτεμβρίου η οποια συνοδεύεται από όλα τα είδη των πολιτιστικών εκδηλώσεων.